Proč se mé zahradě ptáci vyhýbají?

Máte v krmítku nachystanou ptačí hostinu a nikde ani zobáček? Nebo vám přijde, že je u vás ptáků málo? Možná máte na zahradě něco, co je od pobytu u vás odrazuje. Podívejte se na prostředí své zahrady z pohledu ptáků a třeba přijdete na to, co je drží stranou. Následující řádky by vám v tom mohly pomoci.

Kočky

Ptáci vnímají kočku jako nebezpečí. I když vaše kočka ptáky ignoruje, už jen její pohyb v zahradě vyvolává paniku. Ptáci si pomocí signálů předávají informaci o možném ohrožení a zahradě se pak raději vyhnou. Samozřejmě není možné a žádoucí držet domácí zvířata zavřená v domě, ale je potřeba na ně myslet při umísťování ptačích krmítek, pítek i budek. Krmítka a pítka umisťujte na místo, kde nemůže v těsné blízkosti za keřem nebo zídkou kočka číhat a méně pozorného ptáka snadno ulovit. Volte budky tvarováné tak, aby ptáčata nebyla snadnou kořistí, případně doplňte již zakoupené budky umístěné na stromě drátěnou ochranou proti kočkám. Dobré je také umístění budky na zdi domu či kůlny nebo u plotu na dlouhém prkně. Tam všude se kočkám, ale i kunám špatně leze.

Děti

Ptáci vidí pobíhající a křičící děti jako možný zdroj nebezpečí. Samozřejmě jde o míru, s jakou děti vaši zahradu obývají. Naučte děti, že nemají ptáky rušit ani zkoumat obsah budek a hnízd. Veďte své potomky cestou respektu k přírodě a všemu živému.

Hluk

Ptáci používají svůj dobrý sluch k tomu, aby odhalili potenciální nebezpečí. Pokud je ale na vaší zahradě příliš hlučno, ptákům to brání v komunikaci mezi sebou a zbytečně je to plaší. Na stálý zvuk si dobře zvykají, ale různé zvonkohry, hlasitá hudba, výstřely a podobné zvuky způsobí, že vaši zahradu nebudou vyhledávat.

Dekorace

Strašáci se na poli používají k ochraně úrody před špačky nebo vrabci, vy ale žádného strašáka na své zahradě nepotřebujete. Různé dekorace můžou způsobit, že se ptáci budou vaší zahradě vyhýbat. Ptáci mají výtečný zrak, jsou stále ve střehu, a pokud máte na zahradě navíc třeba pohyblivé dekorace (větrníky, větrné mlýny, závěsné dekorace atp.), které se v nepravidelných intervalech dají do pohybu, ptáky to plaší.

Samostatnou kapitolou jsou svítící dekorace. Ptáci hnízdící v křovinách nebo ve stromech nejsou příznivci nočního osvětlení, ani blikajících dekorací. A pokud už si jednou hnízdo postaví, musí vyvést mladé i za cenu ztížených životních podmínek. Myslete tedy i na ně a šetřete světýlky. Zahrada vhodná pro ptáky nemá připomínat lunapark 🙂

Sterilní zahrada

Na dokonale “vyluxovanou“ a sestříhanou zahradu nalákáte ptáky jen obtížně. Ti preferují pestrou zahradu plnou křovin, stromů, travin a bylin. Jestli používáte různé netkané textilie, i to může být problém, protože někteří ptáci hledají hmyz a bezobratlé v zemi. Když jim to znemožníte nějakou folií nebo textilií, půjdou si hledat potravu jinam.

Herbicidy ani pesticidy do ptačí zahrady nepatří. Pesticidy zabíjejí hmyz, který je pro ptáky životně důležitý, protože se jím často živí a hmyzem krmí především svoje mladé. Zahrada bez “plevele“ a hmyzu bude možná lahodit vašemu oku navyklému na sterilní zahrady, ale rozhodně to není zahrada, kde by ptáci chtěli žít.

Prořezávání a upravování zahrady

Ptáci potřebují na zahradě co nejvíce míst, kde mohou přespat nebo se ukrýt při špatném počasí. Nepotřebují dokonale udržovanou zahradu, ani keře ve tvaru koulí. Jednou z největších pohrom je pro ně zničení hnízda s mláďaty. Stává se to například, když se majitel zahrady rozhodne prořezávat stromy a keře v nevhodný čas – v době hnízdění (březen – září). Jestli se chystáte na nějakou větší úpravu zahrady, volte tedy podzim nebo brzké jaro. I tak vždy strom či keř před řezáním důkladně prohlédněte. Může být domovem i jiných obyvatel a to často i v zimě.

Vadí vám na zahradě stromy se suchými větvemi či celé mrtvé kmeny? Vězte, že ty jsou pro ptáky velmi užitečné. V mrtvém dřevě žije spousta hmyzu a na tom si ptáci rádi pochutnají.

Přikrmování ptáků

Dost lidí stále začíná přikrmovat až s příchodem zimy. Ptáci ale krmítka využívají celoročně a tak se není čemu divit, že pokud si zvykli létat na krmítka jinam, trvá déle, než si vašeho krmítka všimnou.

Počty řady ptačích druhů klesají. I to může být důvodem, proč je u vás na zahradě ptáků méně než dříve. O to více bychom se měli snažit vytvořit alespoň na své zahradě místo, kde se ptákům dobře žije, kde budou v bezpečí a kde budou vítáni. Každá taková ptačí oáza může přispět k tomu, že se úbytek ptáků zpomalí, nebo úplně zastaví. A o to jde.